Топ 10 на най-застрашените видове в Канада

В тази статия ще говоря за 10-те най-застрашени вида в Канада, в момента в Канада има толкова много застрашени животни, някои от тях са на ръба на изчезване.

Някои от застрашените животни в Канада продължават да умират в техния брой, докато други се възстановяват, важно е да се знае, че правителството и хората правят всичко възможно, за да спасят тези животни.

През последните десетилетия има нарастване на толкова много фактори, свързани с дивата природа, включително глобалното затопляне, изменението на климата, промишленото замърсяване и деградацията на местообитанията. Въпреки че изглежда, че няма достатъчно застрашени видове в статиите за Канада, фактът, че много животински видове в Канада са застрашени и красивата работа, която страната извършва, за да помогне на тези животни, не може да бъде пометена под килима.

Колко застрашени видове има в Канада?

В Канада има над 500 застрашени вида, като около 4% от този брой са пред изчезване.

Топ 10 на най-застрашените видове в Канада

Четейки по-долу, ще намерите списък и подробности за 10-те най-застрашени животни в Канада и също така ще научите точно защо са застрашени.

  1. Северен елен
  2. Полярна мечка
  3. Сокол скитник
  4. Orca
  5. Белуга кит
  6. Щастлив кран
  7. Голям градински глухар
  8. Сова ровеща се
  9. Мечка гризли
  10. Косатка.

Северен елен

Северните елени са известни още като карибу е един от застрашените видове в Канада, това е вид елени, който е роден в арктическите субарктически, бореални, бореални и тундри в Юрика, Сибир и Северна Америка.

В дивата природа има 17 подвида северни елени, 15 от тях все още съществуват, докато 2 от подвида са изчезнали. Популацията на северните елени е намаляла наполовина през последните две десетилетия.

Подвидовете северни елени се различават по размер и цвят, като най-големият от тях е бореалният дървесен карибу, а най-малкият е Свалбардският северен елен.

Мъжките и женските елени отглеждат рога годишно, но не всички женски отглеждат рога, процентът на женските, които отглеждат рога, варира в различните популации от северни елени. Всички рога на мъжките са по-големи от тези на женските.

Хората, които живеят в Арктика, разчитат на елените за подслон, дрехи и храна. Те ловуват и отглеждат елени за тяхното месо, кожа, мляко и рога, използват се и в транспорта.

Северните елени имат период на бременност от седем месеца и половина, животът им е 15 години в дивата природа и 20 години в плен.

През зимата северните елени се хранят с лишеи, до които достигат, ровейки се в снега. Те живеят в групи от 6 до 13 индивида. Видът е в списъка на застрашените видове в Канада от десетилетия


северни елени или карибу-застрашени-видове-в-канада


Местоположение: Северните елени могат да бъдат намерени в бореалните и арктическите тундрови гори в Канада, Аляска, Гренландия, Русия и Скандинавия.

Диета: Те имат широка гама от диети, но се хранят предимно с гъби, листа, филизи, треви, мъхове, папрати и билки.

Дължина: Те растат между 5.3 и 6.9 фута.

Броят на оцелелите индивиди: В света има около 2 милиона северни елени и около 8,500 елени в Канада.

Тегло: Те тежат средно от 80 до 180 килограма, но е известно, че понякога надхвърлят 250 килограма.

Причини, поради които са застрашени

  1. Основната причина те да са един от застрашените видове в Канада е изменението на климата.
  2. Глад поради допълнителни слоеве лед, покриващи лишеите, поради изменението на климата.
  3. Ниска степен на възпроизвеждане.
  4. Недохранване.
  5. Неефективно планиране на земеползването.
  6. Изместване на растителността.

Полярна мечка

Полярната мечка е един от застрашените видове в Канада, тя е и най-големият известен жив хищник на сушата, тя е и най-големият от всички видове мечки, полярните мечки предимно раждат, но прекарват по-голямата част от живота си на морския лед .

Полярните мечки са морски животни и перфектни плувци, те също зависят от морския лед за оцеляване. Те могат да останат до 3 минути под вода, полярните мечки също ловуват, докато са под вода.

Възрастните полярни мечки нямат естествени хищници, освен други полярни мечки, младите полярни мечки понякога са убити от вълци и други месоядни животни.

Полярната мечка има страхотна адаптация да живее във враждебната среда на лед и открито море, но въпреки това те се намират в списъка на застрашените видове в Канада.

Полярните мечки съхраняват мазнини, когато има налична плячка и се издържат от складираната мазнина, когато няма налична плячка. Въпреки тези адаптации, полярните мечки са един от застрашените видове в Канада.

Полярните мечки всъщност имат тъмночерен цвят, но поради полупрозрачната природа на козината им, те изглеждат бели, тъй като козината отразява светлината около нея.

Полярните мечки са много лоши ловци, с едва около 2 процента ловни успехи. Те притежават много мощно и ефективно обоняние, което им помага да откриват плячка на разстояния до една миля.


полярна мечка-застрашен вид-в-канада


 

Местоположение: Полярните мечки могат да бъдат намерени в Канада и други части на полярния кръг.

Диета: Полярните мечки са всеядни и чистачи.

Дължина: Мъжките възрастни полярни мечки са с размери между 7 до 9 фута, докато женските са между 5 и 7 фута.

Броят на оцелелите индивиди: В дивата природа има около 27,000 XNUMX полярни мечки.

Тегло: Мъжките полярни мечки тежат средно между 350 и 700 килограма, докато

Причини, поради които са застрашени

  1. Унищожаване на местообитанията.
  2. Глобално затопляне.
  3. Недостъпност на плячка.
  4. Добив на нефт и газ.

Сокол скитник

Понастоящем скитният сокол е един от застрашените видове в Канада, известен е като патешки ястреб в Северна Америка соколът скитник е голям вид соколи, а също и граблива птица.

Перата на гърба на соколите скитници обикновено са синкаво-сиви, те също имат черни глави и бели корема. Соколът скитник е най-бързата птица в света, със скорост, достигаща 320 километра в час, докато се гмурка, за да хване плячка, той е и най-бързото животно в света. Най-високата измерена скорост на сокол е 389 километра в час.

Женските скитници са по-големи от мъжките, на соколите скитници им е необходима една година, за да пораснат до полова зрялост и се чифтосват до края на живота си, като един от застрашените видове в Канада, соколът скит е защитен и опазван в дивата природа и плен.

Соколите скитници живеят средно между 7 и 15 години, те са прелетни и са най-мощният вид соколи. Те имат мощно зрение, осем пъти по-ефективно от това на хората, така че могат да видят плячка от до 3 километра.

Ноздрите на соколите са оформени по такъв начин, че вятърът с високо налягане, срещу който се сблъскват по време на гмуркане, не уврежда белите им дробове, те също така притежават трети прозрачен клепач, който предпазва мръсотията, докато се гмуркат, без да пречи на зрението.


Сокол скитник-застрашен вид-в-канада


Местоположение: Те могат да бъдат намерени в почти всички страни по света.

Диета: Те са месоядни.

Дължина: Има средна дължина на тялото от 14 до 19 инча и среден размах на крилата от 3.3 до 3.6 фута.

Броят на оцелелите индивиди: В Канада има около 7,000 сокола скитник.

Тегло: Те имат средно тегло от 0.55 до 1.25 килограма.

Причини, поради които са застрашени

  1. Нахлуване и унищожаване на местообитанията.
  2. Прекомерен лов.
  3. Недостъпност на плячка.
  4. Широка употреба на органохлоридни пестициди.

Белуга кит

Китът Белуга е един от застрашените видове в Канада, среща се в Арктика и Подартика, нарича се още белия кит намлява море канарче, заради цвета си и високите звуци, които издава.

Китовете белуга са по-големи от делфините и по-малки от китовете, нямат гръбни перки; тази функция им позволява да печелят под ледените покривки с лекота. Обикновено са бели, използва ехолокация като китове и притежава силно развит слух, тези способности им позволяват да намират дупки за дишане под ледените покривки.

Белуга китовете живеят в групи от около 10 индивида, освен през лятото, когато могат да бъдат намерени да се събират на групи от стотици и хиляди в крайбрежните райони, те са дълбоки гмуркачи, но бавни плувци, със способността да се гмуркат на 2,300 фута (700 метра) под водната повърхност.

Те са мигриращи, но някои от популациите са заседнали. Белугата е включена за първи път в списъка на застрашените видове през 2008 г., въпреки че са защитени от закона, те остават един от застрашените видове в Канада.

Китовете Белуга се раждат тъмносиви и губят пигментацията си, когато съзряват, органът на ехолокацията; наречен пъпеш, се намира в центъра на главата му, пъпеш е гъвкав и променя формата си, докато излъчва звук.


белуга-кит-застрашен-вид-в-канада


Местоположение: Това са арктически и субарктически води.

Диета: Диетата на китовете белуга варира, което променя сезоните и наличността на храна.

Дължина: Те растат средно между 8.5 и 22 фута.

Броят на оцелелите индивиди: В света има по-малко от 200,000 XNUMX белуги.

Тегло: Те тежат средно между 680 и 1,100 килограма, но могат да тежат над 1,500 килограма.

Причини, поради които са застрашени

  1. Те са ловувани от полярни мечки и косатки.
  2. Неконтролиран лов от хора.
  3. Замърсяване на водни обекти със синтетични химикали.
  4. Изменението на климата.
  5. Разпространение на инфекциозни заболявания.

Въртящ кран

Жеравият жерав е вид птица, името му произлиза от нейната магарешка и дълга шийка, подобна на жерав, той е един от застрашените видове в Канада въпреки дългия си живот от 22 до 24 години, видът е изтласкан до ръба на изчезване през 1941 г.

Жеравът е един от двата вида кранове, произхождащи от Северна Америка, възрастните журавли имат бели окраски, черни върхове на крилата (видими по време на полет) и червени корони, съчетани с дълги, черни и заострени клюви. По време на полет те държат вратовете и краката си прави, като краката се влачат зад телата им.

Те са един от най-големите видове кран в света, видът е най-високият от всички индиански птици, а също и един от най-тежките видове на континента.
Те могат да издават силни обаждания, които могат да се чуят на няколко километра, правят тези обаждания за различни цели, включително предупреждение за потенциална опасност, „унисон призив“, ухажване и призив за защита на територията.

Единствената известна самоподдържаща се популация от магарешки жерави се размножава в Канада и прекарва зимата си в Тексас, въпреки положените усилия за опазване, видът все още има място сред 10-те най-застрашени вида във Флорида.


магарешки-кран-застрашени-видове-в-канада


Местоположение: Те мигрират около Канада, Мексико и Америка.

Диета: Хранят се с някои водни безгръбначни, дребни гръбначни животни и растителни продукти.

Дължина: Те имат среден размах на крилете между 6.58 и 7.58 фута.

Броят на оцелелите индивиди: В дивата природа има по-малко от 1,000 магарешки жерави.

Тегло: Мъжките тежат средно 7.3 килограма, докато женските тежат средно 6.2 килограма.

Причини, поради които са застрашени

  1. Лов от естествени хищници, сред които се откроява черната мечка.
  2. Прекомерен лов от хора.
  3. Унищожаване на местообитанията.

Голям градински чай

Големият глухар е един от застрашените видове в Канада, нарича се още „мъдрава кокошка“, това е най-големият вид глухари в Северна Америка

- голям градински глухар е немигрираща птица, въпреки че може да се придвижва на кратки разстояния от своето място за размножаване до по-ниски височини през зимата, големият глухар прави гнездото си под градински чести или тревни петна.

Възрастният мъжки глухар обикновено има сивкав цвят, тъмнокафяво гърло, бели гърди, черен корем, жълто петно ​​над всяко око и две жълтеникави торбички на шията, докато възрастната женска има сиво-кафяв цвят, тъмен корем и светлокафяво гърло.

Те не ядат твърди семена, защото не са в състояние да ги усвоят поради не-мускулестия характер на реколтата им. Женските снасят яйца в съединители от 6 до 8 яйца, с инкубационно време от 25 до 27 дни, видовете страдат от висок процент на изоставяне на гнезда, това са някои от причините да са един от застрашените видове в Канада днес.


 голям-салвия-застрашен-вид-в-канада


Местоположение: Те могат да бъдат намерени в някои части на Канада и Америка.

Диета: Младите се хранят предимно с насекоми, докато възрастните са по-травопасни, като диетата им се състои главно от тресави растения и полин.

Дължина: Възрастните мъже имат среден диапазон на дължина между 66 и 76 сантиметра, докато женските растат средно между 48 и 58 сантиметра.

Броят на оцелелите индивиди: Смята се, че има около 200,000 500,000 до XNUMX XNUMX индивида.

Тегло: Възрастните мъже тежат средно между 1.8 и 3.1 килограма, докато женските тежат между 0.9 и 1.8 килограма.

Причини, поради които са застрашени

  1. Загуба на местообитание.
  2. Лов от естествени хищници.
  3. Фрагментация на местообитанията.
  4. Посегателство от инвазивни видове.
  5. Плашещата позиция, осигурена от електропроводи на неговите дървесни хищници.

Копаеща се сова

Бухалът е един от застрашените видове в Канада, те са един от малкото видове сови, които са активни през деня, въпреки че ловуват предимно през нощта, те се срещат да живеят в открити пасища и правят гнезда и убежища в дупки, които често се правят от някои други животни (повечето прерийни кучета).

Възрастните са малки по размер, имат дълги крака, светли очи, бели вежди, бяло петно ​​по брадичката, черножълти или сиви човки, сплескани лицеви дискове, сиви крака, кафяви глави, крила с бели петна и без кичури на ушите.

Видът показва малък полов диморфизъм, като мъжките имат по-дълги части на тялото, а женските тежат повече. Младите ровещи сови изглеждат подобни на възрастните, но притежават лъскави прегради в горното си крило, липсват бели петна и може да притежават гърди с бледоцветен цвят.

Сезонът на гнездене за ровещи сови обикновено започва в края на март или април, те имат една двойка за чифтосване, с изключение на мъжките, които понякога имат две, те могат до известна степен да понасят човешко присъствие в местообитанието си. Човешките дейности остават фактор номер едно, който ги държи в списъка на застрашените видове в Канада.


ровене-бухал-застрашен-вид-в-канада


Местоположение: Те могат да бъдат намерени в Северна Америка, Южна Америка, Колорадо, Мексико, Бразилия и Канада.

Диета: Те са всеядни, хранещи се предимно с бръмбари, скакалци, трева и храсти.

Дължина: Те имат средна дължина от 19 до 28 сантиметра и среден размах на крилата между 50.8 и 61 сантиметра.

Броят на оцелелите индивиди: Смята се, че има по-малко от 10,000 XNUMX гнездящи двойки.

Тегло: Те тежат средно между 0.14 и 0.24 килограма.

Причини, поради които са застрашени

  1. Злоупотреба с пестициди.
  2. Отравяне на колонии от прерийни кучета.
  3. Пътни инциденти.
  4. Загуба и фрагментация на местообитание.

Мечка гризли

Мечката гризли е един от застрашените видове в Канада, тя е подвид на кафявата мечка, наричана е още „Северноамериканска кафява мечка“. Установено е, че мечките гризли, живеещи в крайбрежните райони, са по-големи от своите партньори, които живеят във вътрешността.

Цветът на мечките гризли варира от много светло кафяво (русо) до тъмнокафяво, краката им обикновено са по-тъмни от тялото и имат светли връхчета на косата, изглеждат по-мускулести от черните мечки.

Те също така притежават къси кръгли уши, за разлика от черните мечки, които имат по-високи уши, те също имат нокти, които растат средно между 2 и 4 инча, което е два пъти по-дълго от това на черните мечки, които имат нокти, които са само 1 до 2 инча. средно аритметично.

Мечките гризли, които живеят на студени места, зимуват на годишен цикъл за период от 5 до 7 месеца, през този период много рядко се движат и не дефекират, нито уринират, всяка година консумират големи количества храна и натрупват огромно тегло в подготовка за периода на хибернация.

Женските мечки гризли отнемат средно 5 години от раждането си, за да достигнат полова зрялост и те прекарват средно пет години, за да се чифтосват отново след раждането, това е един от основните фактори, които ги карат да бъдат в списъка на застрашените видове в Канада.


Гризли-мечка-застрашен-вид-в-канада


Местоположение: Те могат да бъдат намерени в някои части на Канада, Северна Америка и Колорадо.

Диета: Те са месоядни и ядат различни растения, насекоми, животни и риби.

Дължина: Те имат средна дължина от 6.5 фута.

Броят на оцелелите индивиди: В дивата природа има около 2,000 мечки гризли.

Тегло: Женските тежат средно от 130 до 180 килограма, докато мъжките тежат средно от 180 до 360 килограма.

Причини, поради които са застрашени

  1. Унищожаване на местообитанията поради промишлена дейност.
  2. Прекомерен лов.
  3. замърсяване на околната среда.

 

Кит убиец

Китът косатка, известен още като косатка, е един от застрашените видове в Канада, това е зъбен кит. Един забавен факт, който можете да научите за косатките, е, че те всъщност не са китове, а най-големият вид делфини там.

Този вид притежава усъвършенствани техники за лов и вокално поведение, въпреки името „кит убиец“, към днешна дата няма документация за фатална атака от вида срещу хора.

Гръдните перки на косатките са големи и имат заоблени върхове, което придава вид на гребло, като тези на женските са твърде по-малки от тези на мъжките, те също имат муцуни със заоблени върхове, за разлика от другите видове.

Косатка показва високо ниво на полов диморфизъм, което много се наблюдава само при гледане на размерите на перките, те също така притежават сложен набор от зъби, които им помагат при лова, позицията на вида сред застрашените видове в Канада все още е неясен.


косатки-застрашени-видове-в-канада


Местоположение: Те могат да бъдат намерени в почти всички категории водни тела и във всички океани на света.

Диета: Китовете убийци са хищници и плячка не са почти всички водни организми, дори голямата бяла акула.

Дължина: Средно мъжете растат от 20 до 26 фута, докато женските растат от 16 до 20 фута.

Броят на оцелелите индивиди: Смята се, че е над 50,000 XNUMX, въпреки че има проблем с липсата на данни.

Тегло: Мъжките тежат около 6 тона, докато женските тежат от 3 до 4 тона.

Причини, поради които са застрашени

  1. Замърсяване на водни обекти с ПХБ.
  2. На лов.
  3. Прекомерният риболов, водещ до липса на плячка.

Oбобщение

Това е кратък списък на някои от видните застрашени видове в Канада към момента на писане на тази статия, добре е да се отбележи, че те не са подредени в никакъв ред, а са споменати и обсъждани на случаен принцип.

Препоръки.

  1. Топ 7 на най-застрашените видове във Флорида.
  2. Топ 15 на застрашени видове във Филипините.
  3. Топ 10 на най-застрашените животни в Африка.
  4. Топ 10 на застрашени морски животни.
  5. Топ 5 на застрашени видове в Индия.

 

 

 

 

+ публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани *