Мечките са прекрасен пример за силата на природата. Всеки, който влезе в техния домейн, ги уважава и в същото време се страхува от тях. Днес мечките могат да бъдат намерени в гори и тундри по целия свят. Повечето мечки биха избягали или нападнали, ако бъдат принудени да влязат в контакт с хора.
Те са най-разпространени в Азия, Европа и Северна и Южна Америка. Възможно е да е имало много повече видове мечки, но в момента са само осем. Шест от тези осем вида са или уязвими, или застрашени.
В тази статия можете да намерите цялата необходима информация, свързана с мечките. Включени са техните видове, схеми за класификация и инициативи за опазване. Понякога е недостатъчно да се възхищаваме на даден вид от разстояние. Помислете как можете да помогнете за опазването на всички видове мечки , които са застрашени от изчезване.
8-те вида мечки и техните отличия
Поради общите си черти видовете мечки могат да продължат да бъдат класифицирани като членове на едно и също семейство. Всеки вид и група обаче се различават значително един от друг и това ги отличава един от друг.
Например, теглото на мечката може да варира в зависимост от нейната възраст и вид от 60 до 1,600 фунта (27.2 до 725.7 кг). Мечката може да нарасне на височина от 4 до 8 фута (1.2 до 2.4 метра), когато стои.
Всички видове мечки са всеядни, което означава, че ядат както растения, така и месо. Те ловуват и търсят храна, но убиват само това, което им е необходимо. Те не трябва да убиват други бозайници много често, защото телата им съхраняват протеини и мазнини.
Американската черна мечка е отлична илюстрация за това. Когато са в хибернация, те могат да изкарат приблизително 100 дни, без да консумират никаква храна или течности, да елиминират всякакви отпадъци или дори да пикаят.
Те могат да запазят енергията си, за да оцелеят половината от това време, без да изпитват особен дискомфорт, дори когато не са в хибернация. Мечките разчитат на слоя мазнини, който натрупват по време на периоди на изобилие, като лятото и ранната есен.
Интересувате ли се да научите повече за осемте вида мечки, които са устояли през вековете? Продължете да четете, за да откриете повече за всеки вид и някои от подвидовете, които попадат в тях.
1. Кафява мечка (Ursus arctos)

Има няколко места, където наистина се срещат различни подвидове от този тип мечка, въпреки че подвидът мечка Гризли може да е най-известният.
Аляска, Западна Канада и части от Вашингтон, Монтана и Уайоминг са сред тях. Това също не е всичко.
Видът може да се намери и в отдалечени райони на Азия и Европа, въпреки че повечето от тях живеят в Русия.
Кафявите мечки могат да бъдат почти изцяло черни на цвят или кафяви, светлокафяви или дори с нюанс на руса.
Този размер обаче варира в зависимост от околната среда на мечките и количеството храна, която е лесно достъпна за тях.
Най-големите мечки, известни като „Големите кафяви“, са разположени между бреговете на Русия и Аляска и са почти толкова големи, колкото техните братовчеди, полярните мечки.
Мечката гризли, която се среща предимно в Скалистите планини на Северна Америка и планинските райони на Европа, е добре известна, но е значително по-малка от другите видове кафяви мечки.
Важно е да запомните, че повечето мечки днес тежат много по-малко, отколкото в миналото, тъй като те се хранят опортюнистично. В действителност мечки с тегло над 700 кг в момента са доста необичайни.
Големите кафяви мечки са норма. Трудно е да се обобщи размерът им, защото имат толкова много подвидове. Те могат да тежат между 176 и 1,213 паунда (79.8 до 550.2 кг).
Подвидът на кафявата мечка включва:
- Тибетска синя мечка (Ursus arctos pruinosus)
- Марсиканска кафява мечка (Ursus arctos arctos)
- Калифорнийска мечка гризли (Ursus arctos californicus)
- Мечка гризли (Ursus arctos horribilis)
- Аляска мечка гризли (Ursus arctos alascensis)
- Камчатска кафява мечка (Ursus arctos beringianus)
- Източносибирска кафява мечка (Ursus arctos collaris)
- Атласка мечка (Ursus arctos Crowtheri)
- Кафява мечка на остров Дал (Ursus arctos dalli)
- Кафява мечка на полуостров Аляска (Ursus arctos gyas)
- хималайска кафява мечка (Ursus arctos isabellinus)
- Усури кафява мечка (Ursus arctos lasiotus)
- Мечка Кодиак (Ursus arctos middendorfii)
- Кафява мечка Stickeen (Ursus arctos stikeenensis)
- Сирийска кафява мечка (Ursus arctos syriacus)
- ABC Islands Bear (Ursus arctos sitkensis)
Що се отнася до тяхното опазване, повечето кафяви мечки в света са категоризирани като най-малко загрижени. Бракониерството се среща по-често при някои видове, особено в Азия. Повечето популации на кафява мечка включват поне 110,000 XNUMX членове.
2. Азиатска черна мечка (ursus thibetanus)

Азиатската черна мечка, известна още като хималайска черна мечка и лунна мечка, се отличава с дълга козина и бяло петно във формата на полумесец, което я отличава от другите видове мечки и ѝ дава името.
Огромни уши и дълга козина около раменете и гърлото са други отличителни характеристики.
Регионите на местообитанията включват Афганистан, Бангладеш, Бутан, Камбоджа, Китай, Индия, Ислямска република Иран, Япония, Корейската народнодемократична република, Лаоската народнодемократична република, Малайзия, Монголия, Мианмар, Непал, Пакистан, Руската федерация, Тайван и Виетнам.
Азиатските мечки са по-хищни от своите американски братовчеди, тъй като живеят на диета от малки животни, мекотели, риби, птици и трупове. В действителност месото съставлява много малка част от диетата на този вид. Те ядат предимно треви, горски плодове, плодове, семена, мед и насекоми за препитание.
Междувременно консумацията на ядки през есента помага на тези мечки да напълнеят преди зимата, когато ще спят зимен сън в северните райони. Мечките не спят зимен сън в райони с по-топло време.
В сравнение с американските мечки гризли, тези мечки са значително по-малки. Тежат между 143 и 331 паунда (64.9 и 150.1 кг).
Подвидът азиатска черна мечка включва:
- Формозска черна мечка (Ursus thibetanus formosanus)
- Японска черна мечка (Ursus thibetanus japonicus)
- Индокитайска черна мечка (Ursus thibetanus mupinensis)
- Белуджистанска черна мечка (Ursus thibetanus gedrosianus)
- Хималайска черна мечка (Ursus thibetanus laniger)
- Усури черна мечка (Ursus thibetanus ussuricus)
- Тибетска черна мечка (Ursus thibetanus thibetanus)
Повечето от седемте подвида азиатска черна мечка са застрашени видове. Това показва, че във всяка популация има не повече от 50,000 XNUMX мечки.
3. Ленива мечка (Melursus ursinus)

Има два подвида на ленивната мечка: индийската ленивна мечка и ленивната мечка на Шри Ланка.
Мъжките обикновено тежат от 80 до 140 kg, докато женските тежат средно от 55 до 95 kg. Мечетата са с дължина от 140 до 190 см.
Ленивите мечки имат U- или Y-образна бяла маркировка на гърдите си. Освен това имаха големи устни, дълги езици, бледи носове и дълга рошава черна коса.
Техните добре развити нокти, подобни на кука, които помагат на мечките да копаят за термити, са една отличителна характеристика. Когато поглъщат насекоми, тези мечки често се чуват от голямо разстояние.
Местообитанието им включва райони в Бангладеш, Бутан, Непал, Шри Ланка и Индия. Областите на местообитанията на ленивите мечки и други ленивци са споделени. Типичният мъжки обхват е 13 квадратни километра.
Никога няма сезонен недостиг на храна за ленивите мечки. Мравките и термитите, които присъстват през цялата година, са техните основни източници на храна. Ленивите мечки, от друга страна, са значително по-малки от повечето други видове мечки.
4. Гигантска мечка панда (Ailuropoda melanoleuca)

Един от най-добрите примери за това как един вид може да бъде спасен и върнат от изчезване чрез човешка намеса може да бъде голямата панда. Голямата панда наистина е гигант с типична височина от 5 фута и опашка, която сама е дълга 6 инча. Мъжките обикновено тежат приблизително 113 кг, докато женските тежат малко по-малко, 100 кг.
Деградацията на местообитанията, като обезлесяването, е един от ключовите фактори, допринасящи за намаляването на популацията на гигантската панда. В момента видът се среща изключително в шест планински вериги в Китай.
Преди се смяташе, че голямата панда е свързана с миещи мечки, но изследването на ДНК опроверга тази идея. Миещите мечки, червените панди и дори гигантските панди нямат връзка помежду си.
Бамбукът е любима храна на пандите. Една панда трябва да консумира огромни количества от тази диета с дефицит на хранителни вещества (20 кг на ден), за да оцелее.
Пандите имат допълнителен пръст на всяка ръка, който им помага да консумират бамбук. Това помага при разкъсването на бамбука и много дебела слузна обвивка в червата им предпазва от навлизане на бамбукови трески в стомаха.
Новородената панда е розова, без косми и сляпа. Те са около 1/900 от размера на майката панда.
Един от видовете мечки, които не спят зимен сън, е пандата, която предпочита да ходи на по-ниски места през зимата и по-високи през лятото.
5. Очилата мечка (Tremarctos ornatus)

Само южноамериканската планинска верига на Андите е дом на очилата или Андската мечка.
Южноамериканското правителство постанови, че е незаконно да се убиват единствените оцелели роднини на флоридските очилатни мечки, тъй като те са застрашен вид.
Андските мечки, които са определени като „уязвими“, са последните видове мечки с късо лице, живели от средния плейстоцен до късния плейстоцен.
Те са единственият оцелял представител на подсемейство Tremarctinae и произхождат от Южна Америка.
Въпреки че са всеядни като всички други видове мечки, само 5% от диетата на очилатите мечки се състои от месо. Въпреки това, очилатата мечка се счита за най-големия сухоземен хищник в Южна Америка.
Очилатата мечка, известна като среден по размер вид мечка, не винаги има белезите на очилата, които й дават името. Но лицето и горната част на гърдите на всяка мечка от този вид имат тези отличителни бежови петна.
Тези мечки често имат черна козина, но те също могат да бъдат черни, с червеникав оттенък или дори тъмнокафяви в някои случаи. Всяка мечка има отличителни шарки и маркировки, които улесняват разграничаването на една мечка от друга.
Средната мъжка мечка тежи между 100 и 150 паунда, докато женските обикновено тежат между 35 и 82 кг. Тъй като тези мечки са високи само 120 до 200 см, височината им допълнително показва техния малък ръст.
Лицата на андските мечки са по-заоблени, а носовете им са къси и широки. Това предполага, че видът е имал много по-хищна диета от Андската мечка днес, която се храни предимно с растения.
6. Слънчеви мечки (Ursus malayanus)

Класическата слънчева мечка е миниатюрно и, нека си признаем, очарователно животинче. Тези мечки се считат за принадлежащи към най-малките видове мечки, които съществуват.
Те достигат височина само от 120 до 150 см и тегло от 27 до 65 кг. Въпреки това, мъжете са склонни да тежат повече от жените.
Слънчевите мечки, или Ursus malayanus, както са известни, са миниатюрни животни с козина, която отблъсква водата. Обикновено козината им е черна или тъмнокафява.
Фактът, че слънчевите мечки имат ярък златен полумесец на гърдите си, е това, което ги прави толкова специални. Името на този вид идва от тази специфична характеристика.
Слънчевите мечки са единствените мечки с дълги сърповидни нокти и най-дългите кучешки зъби спрямо техния размер. Фактът, че тези мечки не са обикновено месоядни, обаче е поразителен.
Въпреки че огромните им кучешки зъби са направени да разкъсват плътта, те по-често се използват, за да се борят с хищници или да хапят дървета, за да достигнат насекоми.
Гъвкавата муцуна и дългият език на тези мечки, които се хранят предимно с насекоми, са отлични адаптации за тази задача.
Благодарение на тези модификации, премахването на термитни гнезда е много лесно за мечките.
Югоизточна Азия е дом на слънчеви мечки, включително Бруней Даруссалам, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Лаосска НДР и Тайланд.
Слънчевата мечка има два подвида. Поради океанската изолация на обитателите между индонезийските острови, те се развиват индивидуално. Сред тези подвидове са:
- Борнейска слънчева мечка (Helarctos malayanus euryspilus)
- малайска слънчева мечка (Helarctos malayanus malayanus)
И двете мечки са слаби. Популацията им е от 50 000 или по-малко души. И двете им популации бързо намаляват в резултат на деградацията на местообитанията и бракониерството.
7. Бяла мечка (ursus maritimus)

Едно от основните притеснения на природозащитниците е как изменението на климата и загубата на местообитания вредят на вида , който е синоним на Северния полярен кръг и бялата полярна мечка.
Въпреки че е подвид на кафявата мечка, тя се е променила с времето, за да пасне на сегашния си начин на живот и местообитание. Тюлените съставляват по-голямата част от диетата на полярната мечка.
Бялата мечка е един от най-големите видове мечки в света, като мъжките тежат до 800 кг.
Типичното тегло на полярните мечки може да варира, въпреки че мечките, живеещи в района на Онтарио, често тежат 500 кг.
Най-голямата мечка, намирана някога в района, е уловена жива и тежи около 654 кг.
Въпреки че някои могат да тежат до 400 кг, възрастните женски полярни мечки са значително по-малки, като средното им тегло едва достига 300 кг. Но последното е изключение, а не правило.
Полярните мечки са добри плувци, въпреки че са родени на сушата, и прекарват значителна част от живота си, плувайки в ледените води на Арктическия кръг.
8. Северноамериканска черна мечка (ursus americanus)

Ursus Americanus или северноамериканската черна мечка е най-разпространеният вид мечка на северноамериканския континент. Местообитанието му варира от Аляска и Канада до Флорида.
Докато по-голямата част от северноамериканските черни мечки са кафяви и черни, някои са синьо-черни и бели.
Белите мечки обаче не са много чести, особено извън региона на Британска Колумбия в Канада.
Черната мечка е категоризирана като тревопасно животно, тъй като по-голямата част от диетата й се състои от растения, въпреки че понякога ще консумира месо.
Докато навършат 8 години, мъжките северноамерикански мечки достигат пълния си размер и тегло, което обикновено е поне 280 кг. Въпреки това, в зависимост от това къде се намират, женските узряват на различна възраст.
Например женските в бореалните гори се размножават и раждат малки, когато са на възраст между 5 и 7 години. В провинция Онтарио женските черни мечки достигат зряла възраст на осем години.
Черните мечки живеят средно 25 години, но някои експерти смятат, че това е произволна възраст.
Това се дължи на наблюдението на по-възрастни мечки, особено в дивата природа; въпреки това много мечки се поддават на лов и други човешки дейности и не изживяват пълния си потенциал.
Подвидът Черна мечка включва:
- Мечка Кермод (Ursus americanus kermodei)
- олимпийска черна мечка (Ursus americanus altifrontalis)
- Черна мечка в Ню Мексико (Ursus americanus amblyceps)
- Калифорнийска черна мечка (Ursus americanus californiensis)
- Източна черна мечка (Ursus americanus americanus)
- канелено мече (Ursus americanus cinnamonum)
- Черна мечка Haida Gwaii (Ursus americanus carlottae)
- източномексиканска черна мечка (Ursus americanus eremicus)
- Ледена мечка (Ursus americanus emmonsii)
- Нюфаундлендска черна мечка (Ursus americanus hamiltoni)
- Черна мечка от Флорида (Ursus americanus floridanus)
- Черната мечка на остров Ванкувър (Ursus americanus vancouveri)
- Кенай Черна мечка (Ursus americanus perniger)
- Черната мечка Луизиана (Ursus americanus luteolus)
- западно мексиканска черна мечка (Ursus americanus мачете)
- Черната мечка на остров Дал (Ursus americanus pugnax)
Колко вида мечки има?
Има осем различни вида мечки: големи панди, полярни мечки, лениви мечки, очилати мечки (известни също като андски мечки), слънчеви мечки и азиатски черни мечки, понякога известни като лунни мечки. Кафяви мечки, които включват мечки гризли, гигантски панди и северноамерикански черни мечки са други видове. Мечките могат да живеят средно до 25 години в дивата природа и 50 години в плен.
8-те вида мечки и техните отличия – ЧЗВ
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Нападат ли мечки хора?” answer-0=”Нападения срещу хора са се случвали, макар и рядко, и са водили до смъртни случаи и тежки наранявания. Всяка мечка и всяко преживяване са различни; никоя тактика не винаги ще бъде ефективна и ще гарантира безопасност. По-голямата част от срещите с мечки са нефатални.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Мога ли да опитомя какъвто и да е вид мечка?” answer-1=”Отговорът е не, всъщност опитомявате мечка, опитомена мечка не съществува.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
Заключение
Някои мечки са доста популярни, но, както видяхме, има и други видове мечки, които, ако не бъдат разгледани и не се погрижат, лесно могат да изчезнат. Така че, нека се борим да спасим нашите мечки и следователно нашата среда.
